Praktische zaken

Sommige dingen zijn gewoon handig om te weten. 

De tijd

Als het in Nederland zomertijd is, dan is het op Curacao 6 uur vroeger (dus 16:00 in Nederland is 10:00 in de ochtend op Curacao). Omdat Curacao niet aan wintertijd doet, is het tijdens de wintertijd een tijdverschil van slechts 5 uur (dus 16:00 in Nederland is 11:00 in de ochtend op Curacao).

Op Curacao is het relatief vroeg donker. Elke dag tussen 18:00 en 19:00 zakt de zon in de zee en elke ochtend tussen 06:00 en 07:00 komt de zon weer op. Je zult op Curacao dus meestal in het donker eten ’s avonds.

Geld

Op Curacao betaal je met de Antilliaanse Gulden, afgekort de ANG of NAF. De koers schommelt wat, want hij is verbonden met de Amerikaanse Dollar. Als indicatie kun je sinds aanhouden dat NAF 1,85 ongeveer € 1,- is. 
Ook de Amerikaanse Dollar kun je bij veel (toeristische) locaties gebruiken als betaalmiddel. Omdat de muntsoort Antilliaanse Gulden te klein is om mee te werken voor creditcard-maatschappijen, wordt bij betaling met je creditcard het bedrag omgerekend naar US Dollar. VPAY van ING werkt nog niet overal op het eiland en Amex wordt ook niet overal geaccepteerd. Zorg voor een Maestro pas en zet deze op wereldwijd.

Op voldoende plekken op Curacao kun je geld ‘uit de muur’ pinnen. Zo ook aan de achterzijde van het vliegveld en bij supermarkt Van Den Tweel op Jan Thiel. Je betaalt extra kosten voor het pinnen met een Nederlandse bankpas. Die kosten gelden per transactie, ongeacht hoeveel je pint. Het is voordeliger om 1x NAF 600 te pinnen dan 2x NAF 300. Op sommige plekken vind je een ‘drive-through pin’, een soort van McDrive maar dan met een pin-automaat. Je rijdt je auto strak voor de pin-automaat en kunt direct vanuit de auto je geld pinnen.

In winkels en restaurants op Curacao kun je nagenoeg overal pinnen bij de kassa. Zelf heb ik altijd maar een paar NAF bij me, just in case. Ook handig voor de helpende handjes bij bijvoorbeeld het benzinestation of bij supermarkten Vreugdenhil en Centrum, waar je geholpen wordt met je boodschappen. 

Anti-zonnebrandcrème en muggenspray

Curacao ligt in de buurt van de evenaar. Verbranden ligt op de loer, ook als er wolken zijn. Heb je al aan zonnebrandcrème gedacht? En after sun? Voor de kinderen is een UV-shirt (of pakje) erg handig. Denk ook aan je zonnebril, een petje of een zonnehoed en neem voor de zekerheid een dun shirt met lange mouwen mee. 

Op Curacao zul je ongetwijfeld ‘last’ krijgen van muggen. De ene periode wat meer dan de andere, maar er zijn zeker muggen op Curacao. Deze muggen hebben het met name voorzien op de toeristen omdat die een wat dunnere huid hebben dan de gebruinde huid van de lokale bevolking.

Muggenspray met Deet er in werkt het beste, hebben wij ondervonden. Spray zodra de zon onder begint te gaan. Vanaf dat moment zijn de muggen actief. Was goed je handen na gebruik van de spray. 

Crèmes met SPF en muggenspray zijn beide te koop bij de supermarkten en botika’s (apotheken).

Vliegtickets

Belangrijk onderdeel van je vakantie naar Curaçao zijn de vliegtickets.

KLM en Tui vliegen beide van Schiphol naar Hato Airport op Curacao. 

Heb je vragen omtrent de vluchten, de maatschappijen of de geldende regels op dit moment? Stel ze gerust. Ik help je graag verder.

Taxi

Vanaf het vliegveld kun je met een huurauto maar ook met een taxi naar je vakantiethuis.

Een taxi is ook erg handig voor een avondje uit, als je niet de BOB wilt zijn.

Ik heb goede ervaringen met Angelique van Perfect Choice Taxi:

Angelique +599 9 563 7183

Autoverhuur

Om het eiland te ontdekken is het handig om een huurauto te hebben.

Ik werk graag samen met deze partijen:

www.livcuracaocarrental.com

Voor de leukste kleurtjes Fiat500 (ook cabrio), automaat & schakel, of voor een spiksplinternieuwe Jeep Renegade automaat.

+599 9 528 5982 (Chantal)

www.ruselercarrentals.com

Voor de nieuwste auto’s in alle maten zoals o.a. VW Tiguan, Kia Soul, VW Up en de stoere VW Amarok.

+599 9 520 4140 

Neem eens een kijkje op de websites en stuur Chantal en/of het team van Ruseler gerust een whatsappje.